Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön


Kategori : Bayburt Haber
1129

İlk Buz Müzesi Açıldı


Mustafa Aker
Mustafa Aker
17.07.2020 18:07:20 İlk Buz Müzesi Açıldı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının finansmanı ile Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Atatürk Üniversitesi’nin (Güzel Sanatlar Fakültesi) yürüttüğü “Buz Yontu Atölyesi ve Buz Müzesi” projesinin açılışı yapıldı.
 
Türkiye’de bir ilk olan müze 24 aylık süreçte toplam 2,5 milyon TL bedelle ve tamamı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirildi.
 
KUDAKA'dan yapılan açıklamada, "Buz Müzesi Projesi ile kendi ürettiği buz malzemesini kullanarak bu malzemeyi sanatsal alana çekmek ve buzu işleyerek sanat yoluyla kent kültürünü uluslararası alana taşımak ve bir kış kenti olan Erzurum’da buzdan üretilmiş eserlerin sergilendiği modern sanatlar buz müzesiyle bölgenin tanıtımına katkı sunmak hedeflenmektedir.
 
Erzurum Ata Buz Müzesi, Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi birçok dünya kentinde bulunan buz müzelerinin yanında Türkiye'nin tek buz müzesi olma özelliğini taşıyor. 
 
Sıfırın altında 5 derecede 12 ay boyunca buzdan heykeller yapılabilecek ve sergilenecek müzenin içerisinde, 8 adet buz üretim makinesi, 16 adet buz kalıp makinesi, 400 metrekarelik sergi alanı ve ziyaretçilerin çay molası verebilecekleri bir yaşam alanı da bulunuyor" denildi.
 
Türkiye'nin ilk buz müzesi olma özelliğini taşıyan Ata Buz Müzesi; Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Demirdöğen ve kurum amirlerinin katılımıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anısına açıldı
 
Müzede ilk olarak 15 Temmuz'u anlatan “Maan-Ice” sergisi yapıldı. Sergide 15 Temmuz’un önemli isimlerinden olan şehit Ömer Halisdemir, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Özel Harekât Dairesinin bombalanması, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, tankın önüne yatan vatandaş gibi direniş sembollerinin buzdan yapılan modelleri de yer alıyor.
 


Kaynak : Bayburt Rehberi




Adınız