Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön


978

Kitre Köyü’nde Bal Sağımına Başlandı


Mustafa Aker
Mustafa Aker
17.08.2020 16:42:32 Kitre Köyü’nde Bal Sağımına Başlandı

Aromatik bitki çeşitliliği ve zenginliğiyle organik bal üretiminin Türkiye’deki önemli merkezlerinden biri olan Bayburt’ta bal hasadına başlandı. Üretimde tercih edilen geleneksel yöntemlere ek olarak kimyasal kullanımının olmaması Organik Bayburt Balı’nı benzerlerinden bir adım öne taşıyor. Bölgede üretilen bal, Türkiye’nin birçok noktası ve yurtdışından doğrudan alıcı buluyor.
 
Merkez’e bağlı Kitre Köyü’nde hasat sezonu başlangıcı dolayısıyla program düzenlendi. Vali Epcim, sezonun ilk hasadında sır kazıyıp, organik Bayburt Balı’nın sağımını gerçekleştirdi.
 
Balın organik ve sağlıklı şartlarda üretiminin kaliteye doğrudan etki ettiğini ifade eden Vali Ecpim, Bayburt Balı’nın bu yönüyle diğer çeşitlerden ayrıldığını söyledi. Vali Epcim, coğrafi konumu itibariyle Bayburt’un bal üretiminde önemli merkezlerden biri olduğunu aktararak, “Bayburt ilimizin doğal yapısı, aromatik bitki çeşitliliği ve zenginliğinin yanı sıra özellikle tarımda ilaç kullanımının yok denecek düzeyde olması Bayburt Balı’nı da hem kalitesi hem de organikliği noktasında avantajlı kılıyor. 
 
Bu anlamda ilimiz bal üretimi noktasında önemli bir konumda. Bizlerde ilgili kurumlarımız nezdinde gerçekleştirilen çalışmalarla bu doğallığı koruyarak, Bayburt Balı’nı markalaştırmak istiyoruz. Bu konuda Bayburt Üniversitemiz ile İl Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü’müzün önemli çalışmaları oldu. Hatta geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu Bayburt Balı’nın üniversitemizin başvurusu üzerine tescillendiğini duyurdu.
 
Bu gelişmeler ışığında atacağımız adımlarla Bayburt Balı’nın öncelikle yoğun şekilde tanıtımını yapıp daha sonra pazar payını artırmak istiyoruz. Ümit ediyoruz ki bu çalışmalarımız gıda güvenliğinin, doğal ve organik üretimin önemini açıkça gösterdiği bu günlerde hedefe ulaşacak. Bu sayede hem üreticilerimiz hem de ilimiz açısından önemli ekonomik kazanımlar elde edeceğiz.” diye konuştu.
 


Kaynak : Bayburt Rehberi




Adınız