Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön


Kategori : Ekonomi
1914

Bayburt Defterdarlığı Ve Bayburt Tso Tarafından Yeni Vergi Uygulamaları Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi


Bayburt Defterdarlığı ve Bayburt Ticaret Sanayi Odası işbirliğinde 7194 Sayılı Kanun kapsamında ve Vergi Usul Kanunu 509 No’lu Tebliğ’e dair bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Admin
Admin
20.12.2019 11:04:08 Bayburt Defterdarlığı ve Bayburt TSO tarafından yeni vergi uygulamaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Bayburt TSO hizmet binasında gerçekleşen ve Bayburt Defterdarı Yüksel Ertekin, Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Seyhan, Bayburt Vergi Dairesi Müdürü Abdullah Buyrucu, Müdür Yardımcısı İbrahim Çalışkan, Şoförler Odası Başkanı Burhanettin Kahrıman, ilde faaliyet gösteren Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler ve Oda üyelerinin katıldığı toplantıda açılış konuşmasını yapan Defterdar Yüksel Ertekin ‘’Kamu olarak bizlere, STK olarak odalarımıza ve SMMM lere önemli görevler düşmektedir. Bayburt’ta görev yaptığım sürece çok vergi ödetmekten, vergi cezası kesmekten ziyade ekibimle beraber vergi bilincinin oluşmasına çaba sarf ettik. Sizlerin de aynı çaba ve gayret içinde olduğunuzu biliyorum.’’ Diyerek devam ettiği konuşmasında toplantının, E-Fatura, E-Bilet, E-İrsaliye, Dijital Vergilendirme, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi güncel vergi uygulamaları hakkında bilgi paylaşımı yapmak ve uygulamada oluşabilecek tereddütleri ortadan kaldırmak maksadıyla tertip edildiğini söyledi.

Defterdar Yüksel Ertekin konuşmasında; ‘’Bir ülkenin kalkınmasının ana unsurlarından birisi vergidir. Verginin toplanabilmesi için ise vergiye gönüllülük ve vergiye uyumluluk önemlidir. Dolayısıyla; vergi ödemede, vergi mükellefi olmada ve vergi bilincinin oluşmasında uyumluluk ve gönüllülük önem arz etmektedir. Uyumluluk ve gönüllülüğün oluşmasında aile-okul-eğitim-STK-din-gelenek ve görenekler önemli faktörlerdir.

Burada Kamu olarak bizlere, STK olarak odalarımıza ve SMMM lere önemli görevler düşmektedir. Bayburt’ta görev yaptığım sürece çok vergi ödetmekten, vergi cezası kesmekten ziyade ekibimle beraber vergi bilincinin oluşmasına çaba sarf ettik. Sizlerinde aynı çaba ve gayret içinde olduğunuzu biliyorum.

Bugün burada toplanmamızın sebebi de aslında bilgilerimizi sizlerle paylaşarak ve istişare ederek vergi mükelleflerimize yeni vergi uygulamalarını ve vergileri anlatmanızdır. Yani mükelleflerimizin vergiye uyum ve gönüllüğünü sağlamaktır.

Günümüzde bilişim teknolojileri hızla ilerlemektedir. İşletmeler bu ilerlemeden çok hızlı şekilde faydalanmaya başlamışlardır. İşletmelerin bilişim teknolojisinden faydalanmasına paralel olarak GİB’inde  kendini yenilemek, usul ve esasları belirlemek zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Dolayısı ile GİB de kendisine teknolojiye uygun hedefler koymuş ve düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemelerde amaç;

1) Ekonomik faaliyetlerin elektronik ortamda izlenmesi

2) Analiz etme

3) Raporlama

4) Elektronik denetim

5) Defter-belge kullanım maliyetini azaltma

6) Standart formlar oluşturma

7) Karşılıklı güven oluşturma ( Alan-veren veren açısından )

8) Kamu hizmet kalitesini artırma

9) Mükellefin hızlı işlem yapmasını sağlama

10) Vergi kanunlarına uyumu sağlama

11) Kayıt dışını önleme

12) Elektronik belgelerin aynı ortamda iletimi sağlama hedeflenmiştir.

Bu amaçla tüm tebliğler güncellenmiş ve 509 VUK tebliği yayınlanmıştır.

Günün ve teknolojinin gelişmelerine göre vergilendirme şekli ve yöntemlerinde de farklılıklar meydana gelmektedir. Doğrudan verginin tarh-tahakkuk ve tahsilini ilgilendiren 28 kanun bulunmaktadır. Ayrıca direkt ilgilendirmeyen Kanunları da dikkate aldığımızda vergi-resim-harç konusunu kapsamayan hemen hemen hiç kanun yok gibidir. Şöyle ki; bir yerde bir işlem varsa orada ya faaliyet vardır ya ticaret vardır veya kağıt vardır. Dolayı ile bu yapılan işlemlerin çoğu da vergi-resim-harç kanunlarını genellikle ilgilendirmektedir.

7194 sayılı Kanun ve 509 nolu VUK tebliğine göre önümüzdeki süreçte yürürlüğe girecek olan;

- E-Fatura, E-Bilet, E-İrsaliye

-Dijital Vergilendirme

-Konaklama Vergisi

-Değerli Konut Vergisi

Konularında bilgi paylaşımı yapmak, uygulamada oluşabilecek tereddütleri ortadan kaldırmak maksadıyla toplanmış bulunmaktayız. Paylaşımlarımızın kolaylıklar getirmesi temennisi ile katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. ‘’ dedi.

Açılış konuşmasının ardından Bayburt Vergi Dairesi Müdürü Abdullah Buyrucu ve Müdür Yardımcısı İbrahim Çalışkan tarafından E-Fatura, E-Bilet, E-İrsaliye, Dijital Vergilendirme, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi gibi konularla ilgili yapılan bilgilendirme sunumları ve katılımcıların sorularının cevaplandırıldığı bölümün ardından program sona erdi.

 


Kaynak : Bayburt Rehberi




Adınız


Haber Ara
Haberler