Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön


Kategori : Kültür Sanat
1231

Hatıralarla Dolu Kutluer Konağı Şimdi Müze


Naci Ahıskalıoğlu
Naci Ahıskalıoğlu
04.11.2022 14:32:32 Hatıralarla Dolu Kutluer Konağı Şimdi Müze

Bayburt'ta belediyenin destekleriyle Bayburt Belediyesi Hattat Şair Ahmet Revayi Hüsn-i Hat Müzesi, Tuzcuzade Mahallesi Paşaoğlu Sokak üzerinde bulunan ve yapımı tamamlanan müzenin açılışı 22 Temmuz 2022 Cuma günü Bayburt Valisi Cüneyt Epcim ve Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.

Tuzcuzade Mahallesi Kutluerler Konağı 152 metrekare kapalı alana sahip.  11 Ekim 2018 tarihinde kamulaştırılarak 2022 yılında gerekli düzenlemeler ve restorasyonu Bayburt Belediyesi tarafından yapılan, belediye başkanı Hükmü Pekmezci’nin, çalışmaları yakından takip etmesiyle müze haline getirildi.

Bayburt’un Tuzcuzade (Galer) mahallesinde, geniş başlayıp merdivenlere doğru daralan sokağında, tarihi Tuzcuzade caminin hemen yanında ve bir yanında Firidinin Çeşmesi, tam karşısında çocukluğumuzda babamın elimden tutarak götürdüğü Kondolotların tarih kokan Galer hamamı. Rahmetli babam, Naci Kondolot  ile samimi arkadaştı. Çok sevip, saydığı için benimde adımı Naci koymuş. Hamamdan çıktıktan sonra tam karşımdadır yaşlı konak, sık sık annem, ablam ve kardeşimle gittiğimiz içinde teyzem ve teyzemin çocuklarının bulunduğu evin içinde, sobanın üstünde patates közlemesi ve sevgi kokan, güler yüzlü insanların yaşadığı yaşlı konak. Teyzemin beyi, Bayburt’un sevilen, sayılan meşhur insanı  Gıyım (Kiyasettin Kutluer).Evinden misafiri ve gelen giden eksik olmayan, eli açık, cömert insan Gıyım abi. Ulu Caminin sokağındaki demirci dükkanlarında Kutluerler, ailece ürs’ün üstünde yıllarca demire çekiçleriyle şekil verdiler.

Bizim memleketimizde kışlar çok uzun olur, yazları sorma saman alevi veya baca otu gibi hemen  olur ve hemen biter. İşte biz de yazlar çok kısa olur. Taştan evler zor yapılır, kolay yıkılır. Sonbahar’ın son demleri, kışa ramak kaldı. İnsanların terk ettiği memleketi, evleri, konakları, kuşlarda terk etti, sıcak diyarlara gittiler. Artık pervazında kuşların uyuyacağı ne konaklar, ne de o kuşları besleyecek insanlar kaldı.

İnsanlar gibi konaklarında ömrü bir zaman sonra bitiyor. Sadece hatıralar ve birkaç fotoğraf kalıyor.


Kaynak : Bayburt Rehberi




Adınız


Haber Ara
Haberler