Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön

Fırat Kızıltuğ
846

Adı ve Soyadı : Fırat Kızıltuğ
Mesleği : Eğitmen - Sanatçı
Yazan : Faruk Nafiz Kılıçalan
Tarih : 01.10.2010

Şiir ve tadına doyulmayan güzel Türkçe'siyle gönlümüze akan yazılarıyla, makaleleriyle gerçekten göğsümüzü kabartan Bayburt ve Vatan - Millet sevgisi ile dolu, dopdolu ağabeyimiz.

Henüz, Klasik Türk Müziği ile ilgili değerli eserlerini ve eserlerin icrasını dinleyemedik ama, inşallah bir lokal organizasyonda kendisinden böyle bir istifade de bulunuruz.

Kendisiyle şifâen tanışmak fırsatını bulamadığımız bu değerli hemşerimizi basından ve medyadan tanıdığımız kadarıyla, gerçekten kültürel ve düşünce ekseninin engin ve milli bir içeriğe sahip bir kişilik olduğunu görmekte ve sevinç ve gurur duyarak karşıladığımızı burada belirtmeliyim. Şair, müzik adamı, edebiyatçı ve öğretmen… kültür ve birikim adamı olması, entelektüel bir çevre ve ileri derecede bir kültür niteliği ve kalibresi taşıdığı aşikar.

Diyor ki; “92 Kışında Bakü'de idim. Karabağmeselesi alevlenmiş, halâ çözümlenemeyen rus ordusu destekli, ermeni işgali başlamıştı. O zaman “Şeki Şikestelerini” kaleme aldım. Bu şikesteleri de Bahtiyar Ata'ya ithef ettim. Şeki Dağları'nda alça ağacı/ Alçanın gabuğu, kökünden acı/ Olur mu alçadan hicran elâcı ?/ Ağlama maralım, izleme bizi/ Avcılar pusuda, gözleme bizi/ Şeki Dağları'nda lâleler biter/ Benöfşe naz eder, teprenir, titrer/Torpağın altını yırtar, ümitler/ Ağlama maralım, izleme bizi/ Düşmanlar pusuda, gözleme bizi/ Nisgilim artıhdır, darıhır özüm/ Arpacıh ucundan ayrılmaz gözüm/ Şeki'ye hedate iki çift sözüm/ Ağlama maralım, izleme bizi/ Avcılar pusuda gözleme bizi.” (24 Ocak 1992 / Büyük Ka kas Dağları / Azerbaycan)

Yani yakın zamanda kaybettiğimiz ve yaşayan en büyük Türk şairi ünvanı ile maruf Bahtiyar Vahapzade' nin de arkadaşı, yakın dostu ve yareni olan bir değer. (Rahmetli Vahapzade ile olan, şifreli "gettük!" repliği ile ilgili hikâyeleri okunmaya değer) Biz, kendi adımıza bu ağabeyimizle bu güne kadar tanışamamış ve istifade edememenin ne kadar büyük bir kayıp olduğunu burada söylemeliyiz.

Kendisinden özgeçmişi hakkında aldığımız cevabi e posta da kısaca; “ Aziz dostum, annemin babası Cilâra' lı, annemin annesi de Mam' lı. Kitre ile hısımlıklarımız var. Google da benim hakkımda aradığın pek çok bilgi var. "sanatalemi.net" sitesinde de yazılarımı, şiirlerimi, hikâyelerimi bulabilirsiniz. Bayburt Postası da yazı ve şiirlerimi yayınlıyor. Görüşmek üzere sağlıkla kalın. F.K.” demiş.

 

İnternet ortamında derlediğimiz özgeçmişi şöyle; 13 Ocak 1935 te Bayburt'ta doğdu. İlkokulu , dördüncüsınıfa kadar Baybut'ta , 5.sınıfı , Tercan'da okudu . Ortaokulu Turhal'da, Öğretmen Okulu'nu Trabzon'da bitirdi. 1956 da İstanbul'a geldi. İleri Türk Musikisi Konservatuarı câmiâsına katıldı. İstanbul Belediye Konservatuarında, viyolonsel çalıştı. 1958—59 ders yılında Erciş'te, 1960—62 yılları arasında Dicle Öğretmen Okulunda müzik öğretmenliği , 1963—1980 yılları arasında İstanbul'daki okullarda öğretmenlik yaptı .

1985 ten itibaren Türk Edebiyatı Vakfı câmiâsına katıldı. Türk Edebiyatı Dergisinde şiir, makale , musikı̂hikâyeleri yayınladı. Aynı zamanda Edebiyat Cemiyeti ikinci Başkanı görevini sürdürmektedir .

Ayyıldız ve O nce Vatan Gazetelerinde Köşe yazarı olarak Musikı̂yazıları yayınladı . Aygazete ve Sanat Alemi ismindeki I nternet Gazetelerinde, Diyalog Avrasya , Yeni Avrasya , Kubbealtı Akademi Mecmuası , Yesevı̂, Haber 69 ve, Kardaşlık dergilerinde yazı ve şiirleri yayınlanmaktadır.Müzik sanatçısı olarak 1963 ten , 1976 ya kadar, İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyetinde Münir Nurettin Selçuk ile Viyolonsel sanatçısı olarak çalıştı.

Yine aynı yıllarda Dr. Nevzad Atlığile yurt içi ve yurtdışı konserlere katıldı . 1976 da, Kültür Bakanlığı I stanbul Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu'na atandı . 1 Nisan 2000 yılında Emekli oldu.

2004 ve 2005 yıllıları kış aylarında, Makedonya'daki Ohri kentinde, Kardaşlık Derneği ve Kubbealtı Akademisi Vakfı tarafından düzenlenen Musikı̂çalışmalarını yönetti. Türk müziğinde konservatuar düzeyinde aldığı icracılık eğitimini kuramsal çalışmalarıyla zenginleştiren şair ve yazar Fırat Kızıltuğ, Türk Musikıŝi makamları ve bestecilerine yönelik seminerleri canlı icra örnekleriyle gerçekleştiriyor.

Eserlerinden bir kaçı: 1—Bir Dâne, Bir Dâne /1990 /Şiir, 2—Bayburt Şikesteleri / 1995 / Şiir / Bayburt Vakfı, 3—Oğuz Destanı /1996 /Şiir, 4—Kitab—ı Yâve /1998/Hiciv, 5—Mavi Karanlık /1999/ Şiir / Türk Edebiyatı Vakfı, 6—Dil deste /2001

Ötüken ödül: Necip Fâzıl Kısakürek Senaryo Yarışması Jüri özel ödülü. Bayburt'umuzun tanıtımı için sadece onun “Bayburt Şikesteleri” olsa yeterlidir, diye düşünüyorum. Bir kültür ve birikim şiirsel olarak ancak bu kadar güzel ifade edilebilir, buyurun birkaç dize:
 

  • Ahşam üstü, üç bardah çay içerdük
  • Sabremmi'nin gehvesine giderdük
  • Pirı̂Beg'in söhbetini dinnerdük;
  •  
  • Hâfız-i Şirâz'i ben ondan duydum
  • I reli yaşda, aslıni ohudum
  •  
  • Fehne Nene, hekâtlar annadurdi
  • Yanuh sesnen, hekâti datlandururdi
  • U regi yuhalar, ağlar dururdi;
  •  
  • “Andoros boynunda üç evlek dari
  • Darının yarpaği, heyvadan sari.


Bu değerli hemşerimizi kısa da olsa böyle bir derlemeyle ve duyumlara dayalı biyoğra ik yazı ile ancak ifade edebildik, kendisine ahir ömründe sağlık, sıhhat, afiyet ve huzur diliyoruz.


Adınız

  • Ramazan Gökhan Çil
    2 yıl önce

    1 4

    inna lillahi ve inna ileyhi raciun Başımız sağolsun. Bayburt çok değerli bir ata değerini kaybetti. Rabbim mekanını cennet eylesin. Yakınlarına sabırlar diliyorum.
  • KEMAL SEZER
    3 yıl önce

    1 3

    SAYIN DERVİŞ BAŞKANIMIZ DAN RABBİM KAT BE KAT RAZI OLSUN İNŞALLAH BEN 2005 İŞSİZ BİRİYDİM EVİME EKMEK GÖTÜREMİYORDUM BANA VESİLE OLDU BENİM EVİM YUVAM DAĞILMASINI ÖNLEDİ BANA BABALIK YAPIP YUVAMI KURTARDI. DEYERLİ BAŞKANIM RABBİMDEN NE DİLEĞİN VAR İSE KABUL OLSUN İNŞALLAH RABBİM SANA SAĞLIKLI SIHHATLİ HAYIRLI UZUN ÖMÜRLER NASİP ETSİN İNŞALLAH SAĞOLASIN VAR OLASIN ELLERİNDEN ÖPÜYORUM DEYERLİ BABACAN BAŞKANIM SONSUZ SAYGI VE SEVGİLERİM\\\'LE İYİKİ VARSINIZ YARADAN MEVLAYA EMANET OLASIN..
  • Eren
    3 yıl önce

    1 1

    6 yaşlarında idim. Kulağımın arkasında çıban çıkmıştı. Bayağı şişmişti. Annem köyde olmadık şeyler sürdü bir türlü geçmedi. Kutur Eczanesinde güle oynaya beni de güldürerek cerrahi işlem yapmıştı. Köylere çantasıyla gidip sünnet ettiği binlerce çocugun hayatına dokundu. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.



Ma'şeri Bayburt
Son Eklenenler

Nevres Taştan
Ertuğrul Haşlak
Derviş Yücel
Mikdat Topçu
Halim Turan Oğulluk
Hüsamettin Elçi
Hamit Kadakal
Engin Özkal
Kenan Niyazi Abdullahoğlu
Ferit Çağ
Popüler

Hüsamettin Elçi
Kenan Niyazi Abdullahoğlu
Berhan Şimşek
Hacı Şaban Efendi (Temur)
Ahmet Aksoy
Recep Akkoyun
Pala Nazif
Salih Cengiz
Prof. Dr. Semra Kahraman
Dr. Eser Cemil Alptekin