Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön

Remzi Çağıldak (Çavuldak)
1036

Adı ve Soyadı : Remzi Çağıldak (Çavuldak)
Mesleği : Müzisyen
Yazan : Faruk Nafiz Kılıçalan
Tarih :

(1910 - 26.12.1976)

Remzi Çağıldak büyüğümüz memleketimizin asilzade ve köklü bir ailesindendir.

Babası 1. dünya savaşında şehit olmuş olup, annesi de muhacirlik diye bilinen, Sivas'a göç esnasında yolda hastalanarak vefat etmiştir. Yani çok küçük yaşta hem annesini hem de babasını kaybetmiştir. 3 yaşında yetim ve öksüz kalmış, anneannesi tarafından büyütülmüştür.

Şehit yadigarı olan Remzi büyüğümüz, ölümsüz eseri; “ben feleği gördüm daştan inerken” derken, belki de, der'ûnundaki onarılması ve tari i imkânsız bu eksiklikleri gam kültürü muvacehesinde terennüm etmiştir.

“Ben Feleği Gördüm Taştan İnerken
Gırıldı Ganadım Celvan Ederken, Pervan Dönerken
Neynim Felek Neynim Ben Sana Neynim
Gırıldı Ganadım Celvan Ederken, Pervan Dönerken “

1910 yılında Kars'ta doğdu, iki yaşında memlekete ailesiyle gelmiş olup, lokal kültürümüz ve folklorumuzun altın sayfalarında müstesna yerini almıştır.

Bildiğimiz kadarıyla, ud, cümbüş, akerdeon, bağlama ve diğer enstrümanları çok ustalıkla kullanabiliyordu. Daha doğrusu, eskiden yaygın olan ve gerçekten kültürel inkişafın, şehirli olmanın, sanat ve naif' liğin bir göstergesi; “ince saz” da çalamadığı, kullanmadığı müzik aleti yoktur.

Türk Sanat Müziğinin en seçkin eserlerini ve zaten bir çoğunu kendi veya saz arkadaşlarının bestelediği Bayburt Türkülerini tadına doyum olmaz bir üslup ve zarafetle icra eder, dinleyenlerin gönüllerine taht kurardı.

Şingah Mahallesinden yakın komşuları olan Ressam Salih Cengiz bey; bestekârımızın çok sayıda Türk sanat müziği formunda hatta ülke çapında büyük bestekar ve müzisyenlerden Avni Anıl'la ortak çalışmaları olduğunu ve bunların notalarının oğlu Ahmet Çağıldak ta olduğunu bildiğini söylemiştir. Dönemin en ünlü sanatçılarına müzisyen olarak refakat ettiğini de sözlerine eklemiştir.

Türk Halk Müziğinin efsane hizmetkârı Nida Tüfekçi ile şahsi dostluk ve arkadaşlıkları ve ve kültür dayanışması içinde olduğu ve o'na da beste verdiği bilinmektedir.

İnce saz demişken değerli dostlar, İnce Saz; Bayburt, Harput (Elazığ, Eğin, Ahlat), Urfa ve Kerkük kültür fay hattının bir nazenin öğesidir. Temel enstrümanları; ud, cümbüş, keman, kemane, bağlama ve klarnet gibi müzik aletlerini bu kültür fay hattında bu işlerle iştigal eden her sazende gibi Remzi Çağıldak büyüğümüz ile saz arkadaşları Zakir Peksert, Dursun Peksert, Abdurrahman Kayserili, Burhan Poskof, Abdullah Ahıskalıoğlu ve Mustafa Ahıskalıoğlu gibi kültür elçilerimiz çok ustalıkla kullanabiliyorlardı.

Üstadın yanık sesi ve dokunaklı bir üslubu olduğu söylenmektedir. Burada bir anekdotu üstü kapalı da olsa açıklamak gereği duyuyorum, maalesef değerli dostlar, memleketimiz bu değerli büyüklerimizin yetişmelerinde oldukça hamiyetli olmasına rağmen bir dönem ve halen de kısmen hakim olan gerici ve yobaz dinci bazı hakim unsurlar tarafından, bu gün mahalle baskısı diye tarif edilen ve en büyük baskı olan psikolojik etkilenmeden dolayı Remzi Çağıldak kültürümüze çok daha güzel eserler vereceği bir yaşta, elli'li yaşlarda müzik hayatını noktalamış olup, hem memleketimiz açısından lokal olarak, hem de eserleri ülke genelinde sevilen ve tutulan bir müzisyen, bestekâr olduğu için mevzii olarak ta bir kayıptır.

11 evlat sahibidir. 8 kız, 3 erkek. Erkek evlatlarından Şahin bey vefat etmiş olup, Mehmet ve Ahmet beyler hayatlarını idame etmektedirler.

Bestekârımız göç ettikleri Sivas'tan Bayburt'a dönünce çeşitli uğraşlar sonunda Erzincan'a ekmek kavgası için çalışmaya gitmiş ve orada ud çalmasını ve nota öğrenmişti. Daha sonra, kendi gayreti ile okuma - yazmayı da öğrendikten sonra, devamlı olarak düğünlerde ve çeşitli müzikli toplantılarda, özellikle arkadaşı kemani Zakir Peksert ile değişmez sanatçıları olmuşlardı.

Atatürk'ün 1937'da Trabzon'a gelişlerinde, Bayburt'tan karşılama için giden heyette bulunmuş, Atatürk'ün huzurunda Bayburt türkülerini söyleyerek takdir toplamıştı.

At binip kılıç kuşansam
Aşık olup yurdumuzda dolaşsam
Yine dertlenirim yar bulmazsam
Rahat değil gönlüm, yarin olmazsam

Remzi Çağıldak aynı zamanda bir şair ve bestekârdır. Onun dillerden düşmeyen türkülerinde memleket sevgisi, hasret ve yiğitlik konuları işlenmiştir.

Bestekar şarkı ve gazel formunda bestelediği birçok eseri daha vardır. Bu eserlerden bazıları; Zay Oldum Geze Geze, Sarı Kavun Dilimi, Kız Yalın Ayak, Kop Dağı Oldu Duman, Ben Feleği Gördüm, Bayburt'un İnce Yolunda, Güzel Vasfeyleyim Hallerin Senin (Baytar), Dur Yerinde, Yılan İnceden Öter ve Gül Koydum Gül Tasına.

Kendisini tanıma fırsatını bulduk.. Nurani ve güzel bir çehresi vardı.. Yüzünde ki, sünneti seniyye sakalı kendisine çok yakışıyordu. Güler ve güleç yüzlübir büyüğümüzdü.

Remzi Çağıldak, folklorumuzun zenginliğine, bilgi ve birikimine havi ve bu alanda büyük hizmetleri olan bir değerimizdir.. Bayburt türkülerinin ve oyun havalarının bir çoğunu notaya almış bunları Ankara ve İstanbul radyolarına vermiştir.

Özellikle bir koçaklama olan, aşağıda bir kıt'asını verdiğimiz bestekârımıza ait unutulmaz dizelerİyine bir kültür hazinemiz ve değerimiz olan Hacı Osman Okutmuş' un dilinde pelesenk olduğunu biliyoruz, o rahmetli büyüğümüz de bu koçaklamayı zaman zaman mırıldanır ve 'gam ve yiğitlik kültürü' nüyanındaki dinleyenlerine aktarırdı.

Koçaklama;
(Hey, Heyy) “Kopdağı Oldu Duman,
Yüreğim Yandı Yaman,
Çekil Ey Kahpe Düşman,
Bu Yerler Aslan (Koçak) Yurdu”…

Hayatı çile ve gam kültürüne havi bir yaşam tercihi ile geçen bu değerli bestekârımız için yazılacak çok daha güzel ve anlamlı şeyler var mutlaka, fakat kısa bir biyogra ik çalışma yaptığımız için, iş'i, daha detaylı inceleme ve araştırma yapılmasını ilgili alan da faaliyet eden hemşerilerimize veya ilgili alana gönül vermiş akademisyenlere bırakıyor, bu değerli büyüğümüze Allah'tan rahmet, mağfiret ve affı niyaz ediyoruz.


Adınız

  • Ramazan Gökhan Çil
    3 yıl önce

    1 4

    inna lillahi ve inna ileyhi raciun Başımız sağolsun. Bayburt çok değerli bir ata değerini kaybetti. Rabbim mekanını cennet eylesin. Yakınlarına sabırlar diliyorum.
  • KEMAL SEZER
    3 yıl önce

    1 3

    SAYIN DERVİŞ BAŞKANIMIZ DAN RABBİM KAT BE KAT RAZI OLSUN İNŞALLAH BEN 2005 İŞSİZ BİRİYDİM EVİME EKMEK GÖTÜREMİYORDUM BANA VESİLE OLDU BENİM EVİM YUVAM DAĞILMASINI ÖNLEDİ BANA BABALIK YAPIP YUVAMI KURTARDI. DEYERLİ BAŞKANIM RABBİMDEN NE DİLEĞİN VAR İSE KABUL OLSUN İNŞALLAH RABBİM SANA SAĞLIKLI SIHHATLİ HAYIRLI UZUN ÖMÜRLER NASİP ETSİN İNŞALLAH SAĞOLASIN VAR OLASIN ELLERİNDEN ÖPÜYORUM DEYERLİ BABACAN BAŞKANIM SONSUZ SAYGI VE SEVGİLERİM\\\'LE İYİKİ VARSINIZ YARADAN MEVLAYA EMANET OLASIN..
  • Eren
    3 yıl önce

    1 1

    6 yaşlarında idim. Kulağımın arkasında çıban çıkmıştı. Bayağı şişmişti. Annem köyde olmadık şeyler sürdü bir türlü geçmedi. Kutur Eczanesinde güle oynaya beni de güldürerek cerrahi işlem yapmıştı. Köylere çantasıyla gidip sünnet ettiği binlerce çocugun hayatına dokundu. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun.



Ma'şeri Bayburt
Son Eklenenler

Nevres Taştan
Ertuğrul Haşlak
Derviş Yücel
Mikdat Topçu
Halim Turan Oğulluk
Hüsamettin Elçi
Hamit Kadakal
Engin Özkal
Kenan Niyazi Abdullahoğlu
Ferit Çağ
Popüler

Hüsamettin Elçi
Kenan Niyazi Abdullahoğlu
Berhan Şimşek
Hacı Şaban Efendi (Temur)
Ahmet Aksoy
Recep Akkoyun
Pala Nazif
Salih Cengiz
Prof. Dr. Semra Kahraman
Dr. Eser Cemil Alptekin