Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön

İbrahim Paşa (Kara)

İbrahim Paşa (Kara)

Bayburd’da Hinzeverekli’dir. Celali Hasan Vakıası’nda levend eşkiyasından olub, Acem’e kaçdı

Nice yıllar orada oturdu, sonra firarı..Mustafa Paşa’ya İç Ağası olub bada uşaklıkla vüzera kapularını devr eyledi. Bilahare Merzifoni Kara Mustafa Paşa’ya kaplanub, terki ile Kethudası oldi.

 1082 Rebi’ül Ahır’ında Mirahur Sani ve der akib Mirahur Evvel oldi. 1087 Ramazan’ında Kapudanı Derya olub, (10)89 Muharrem’inde ilaveten Rikab Hümayun Kaymakamı oldi. (10)90 Rebi’ül Evvel’inde bilazle kabe nesin oldi. 1094 Muharrem’inde saniyen Kaymakam Rikab oldi.

 1095 Muharrem’inde Sadr-ı Azam olmuşdur. 1097 Muharrem’inde azl ile Rodos’a gönderilüb, 1098 Şaban’ında katl edilmişdir.

Hudbin, gaddar, hasud, mümsik idi. Azlinde Hac’ca azimine emir aldıysada izalei vücudla işi neticelenmişdir.

 Mahdumi Süleyman Beydir.

( Veysel GİDER )

  Kara İbrahim Pacha .

Kara İbrahim Paşa. 1030’da Bayburd’da tevellüd etmiş, 1087’de Rikab Humayun Kaymakam ve 1088’de Kapudan-ı Derya olarak 1095’de Kara Mustafa Paşa’nın idamından sonra Sedareti ihraz eylemişdir. Kara Mustafa Paşa’nın Viyana önündeki hezimetinden sonra Papa’nın teşvik ve himayesiyle Devleti Osmaniye aleyhine bir “ İttifak-ı Mukaddes” akdedilerek Avusturya, Rusya, Lehistan, Venedik hükümetleri her taraftan hududlarımıza tecavüze başladıklarından Kara İbrahim Paşa böyle vahim bir zamanda icab eden faaliyeti gösterememiş, Macaristan Seraskeri Şeytan İbrahim Paşa’ya Kuvve-i İmdadiye göndermekle beraber kendisi sefere gitmiyerek Edirne’de kalmış; Avusturyalılar Macaristan kalanın bir çoğuni ve Venedikliler Mora Kıtasını zapt etdikleri cihetle ahvali fenalaşmış; bunun üzerine İbrahim Paşa 1097 senesinde azl ve Rodos’a nafi ile idam olunmuşdur,

(Ali Seydi-Ali Reşad-Mehmed İzzet)

........................................................................................................................

Veziri Azam Kara İbrahim Paşa’nın Azledilmesi ve Süleyman Paşa’nın Baba Dağı’ndan Çağrılarak Kaymakam Olması

Veziriazam Kara İbrahim Paşa her haliyle gayretli bir vezir idi. O sene gerçi kendisi sefere gitmedi ise de , Serasker İbrahim Paşa’nın yanına asker tedarik ve irsalinde asla kusur etmedi. Ve her tarafın ahvali elden geldiği kadar görüldü. Yeni senenin hazırlıklarınında görülmesi ehemmiyetli olmakla beraber. Padişah tarafından , Veziriazam’ın bizzat sefere gitmeleri emredilmişti. Vezir ise işin sonunu mülahaza ederek, “bu sefere gitmekten ise, işbilir vezirlerden birinin serasker tayin edilerek, bu taraftan kendisine pey-der-pey asker, mühimmat, zahire ve akçe gönderilmesi için gayret sarfı daha münasiptir. Zira gayretlerimiz müsbet netice vermezse, çalışmalarımız boşa gittiği gibi, düşmana gereken cevabı vermek için dahi bundan böyle yeniden askere muhtac olunur” diye çok içtinap ediyordu. Fakat Padişah tarafından ise mutlaka gitmesi emredilince, özürler beyan ederek, pek çok çirkin deliller bile göstermeye cesaret etmişti.

Nihayet becerikli bir tabibin irşadı ile hastalanmış gibi görünerek yatağa düşüp, acz ve güçsüzlük yastığına baş koymuş, vezirlikten el çekmiş ve ümid sahiplerinin yüzüne karşı ahz ü ata kapısını kapatmıştı.

Bu hastalık numarası günlerce uzayıp, divan işleri aksadığından, Babadağı tarafında Serasker olan Vezir Süleyman Paşa Sadrazamlık makamına vekaleten getirilmek üzere Edirne’ye çağrılmıştır. Adı geçen zat kaymakamlık kaftanı ile şereflendikten sonra , her gün Sadrazam sarayında divan toplantısı ile halkın işlerini görmeden elinden geldiği kadar gayret göstermiştir. 1096 Zilhicce (1685 Kasım.)

( Defterdar Sarı Mehmed Paşa,Zübde-i Vekayiat s.32-33 )
 

Yazi dizisinin  tamamı Sayın Veysel GiDER' e aittir. Her Hangi bir internet sitesinde kullanılması yasaktır.




Adınız