Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön

Pürhani Katip Efendi (Bayburtlu)

Pürhani Katip Efendi (Bayburtlu)

Bayburtlu Pünhani Katip Efendi’nin gerçek adı: Katip ÖZTÜRK’tür. Sıradan bir Vatandaş olan Aşığımız, oldukca alçak gönüllü, sevimli, hoşgörülü, yerine geldiğinde ise “nükte”li, kendisini çok küçük gören, gerçekten benliği sevmeyen, İslam’ı yaşamaktan başka hiçbir isteği olmayan, ilim edinmeyi, onunla uğraşmayı çok seven bir kişiliği vardı.

Yazdığı şiirlerini ceketinin sol iç cebindeki küçük boy, orta kalınlıktaki defterine yazar, arada sırada onları sevdiklerinin yanında okumak isterdi. Okuduğu şiirlerinin bulunduğu toplumda beğenilmesi durumunda : “- Eh işte acizane bişeler yazmışam, şairlik benim haddimemi ?..” derdi.

Hacılar için yazdığı şiirini okurken, kendiside sanki Hacılarla, Hac’ca gidercesine içlenir, duygulanırdı.

Arkadaş edinmeyi çok sever, onlara karşı hep dürüst olurdu. Kendisi Alaca ( Mengi)lı Yakub oğlu Abdul Mecid Hoca ile Nesime Hanım’ın oğlu olup, aynı köyde 1338 (1922) yılında doğdu... Herkes O’nu ölümüne kadar hep yaşadığı Çiftetaş (Ostuk)’lı olarak bilirdi.

1942-1945 yılları arasında Adapazarı ile İstanbul-Küçükçekmece’de 41 ay askerlik yapmıştırr. Üçü erkek, dokuz çocuğu olan Aşığımız Medrese öğrenimini yapmıştır.

 19.. yılında Çiftetaş köyünde ALLAH’ın Rahmetine kavuşmuştur. Çok sayıdaki şiirleri yayınlanabilmesi için derleyicisini beklemektedir.

........................................................................................................................

* Bayburtlu Pünhani Katip’in İlk Okuması

Bayburtlu Pünhani Katip Efendi, daha küçükken, Aydıntepe ( Hart) Nahiye Müdür Alaca ( Menge ) köyüne geliyor... Babası Abdul Mecid Hoca’nın yanında duran küçük Katip’in okumaya çok istekli olduğunu sezince O’nu yanına çağırıp, yazması için üç tane yazı vererek, bunları sürekli yazmasını istiyor...

Nahiye Müdürü’nün verdiği bu üç yazı Pünhani Katip Efendi’nin yazı yazmaya başladığı ilk yazılar olup, bunların ikisini çok iyi bir şekilde söyledi isede üçüncüsünü olmadı söyleyemedi. Üçüncüsünüde Ben ekledim ( İçimdeki duygularım bana bunu böyle dedi).

   Bu yazılar şöyle idi :

“Okuyup yazmak hem güldür hem çiçek Okuyup yazmayan eşşekoğlu eşşek... “

“İnsanoğlu hilebazdır, kimse bilmez fendini Kime eylik eder isen Andan sakın kendini.”

                                                                     Okuyup yazmak ister isen

Meşkı sık sık karele,

Derbederlik ister isen

Meşede odun parele “.

........................................................................................................................

*Pünhani Katip’in Babası: Yakub Oğlu Abdulmecid Hoca’dan Kalan Kütüphanesi’nde ki Elyazmaların tanıtımı (

05.06.1979 ):

1- Muğtar-ül Fetva ( Arapça............................)

2- Kitab-ül Cihad ( Türkçe )

3-(.................. ? )( Hicri 1145 )Türkçe.Kütüb-ül Hüluf İbrahimbini Muhammed.

“ Bu kitab tasnif kılındı, ileri ehbardan ve acaib ehvaldan ve geçmiş gazeyelerden yerde ve göğde ne kim vardır demişdir. Ve ne kim Hak Teala yarattı ibrettir. İşidenlere bu manalar her biri bir kitabdan alınmışdır....”

4- Haza Kitab-ı Şerif Saatname (Türkçe) 1237. İbrahim bini Hüseyin.

5-Haza Kitab-ı Eşref-ül ve Sail. Ömerül Necati bini Muhammed-ül Emin (1268- Arapça).

6- Kitab-ul Karar (Büyük boy) Babları: “Taharet-Teyemmüm-Mesh-Heyiz-Encas(:Necaset)-Selat-?-Surudi Selat-Sıfatı Selat-?- (Arapça-.......).

7- (........?) (Fetva-Dini Eser) Ömer bini Osman-ül Meşhur bi Abbas Zade Gafer ALLAH’u ( Türkçe- ......).

8- Mültegayi Ebher ( 1261- Arapça).

9- Cildi Salis (Tefsir: Beş Süre). Arapça.

10- Şerh-i Hadis-i Erbea (Arapça- 1255 ).

11- Hadis-i Sahih. Arapça.

12- Tefsir-i Cemaleddin Sübbuh (Büyük boy). Tam Tefsir 1. Cilt.

13- Hazreti Yusuf ile Zeliha’nın Kıssası. Türkçe.

14- (İlmihal ....................). (Türkçe ... 1195) “Beşinci iszeyh (:Pazartesi) gününde vaki olmuştur. Müminlere mübarek ola.”

( Veysel GİDER )

Yazi dizisinin  tamamı Sayın Veysel GiDER' e aittir. Her Hangi bir internet sitesinde kullanılması yasaktır.

 




Adınız