Yükleniyor... Önceki Sayfaya Geri Dön

Osman Okutmuş

Osman Okutmuş

Gazeteci Osman OKUTMUŞ’un tam adı : Gazeteci Hacı Osman OKUTMUŞ olup, 1927 yılında Bayburt’ta doğdu. Babası Hacı Fazıl Efendi, annesi Hacı Aliye Hanım’dır.

İlk – Orta öğrenimini Bayburt’ta, Lise öğrenimini ise İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde sürdürürken, “ideal” olarak gördüğü gazeteciliğe başlamak üzere Bayburt’a gelip, 1952 yılında matbaasını açtı.Yeni açmış olduğu matbaasına dedesinin adını vererek güzel bir başlangıç yaptı : “Hoca Ali Efendi Matbaası” diye...Bir ara “Hoca Ali Efendi Yayınları” adı altında bir dizi eserler vermeye başladıysada, bu geleneği ileriki yıllarda sürdürememiştir.

Bayburt’un belirli günleri O’nunla renklenir, O’nunla daha sihirli, daha görkemli olurdu. Bayburt için yapılması düşünülen, yada yapılan her işte, her başlangıçta gözler hep O’nu arardı.. Tamı tamamına bir Bayburt aşıklısıydı. Bayburt’ta : “... Osman OKUTMUŞ gibi başla, (....)” sözü bir darbı mesel olmuştu. O herşeyden önce bir gazeteciydi, o mesleğin gereğinide yerine getirmekten çekinmez, Bayburt’u için sürekli projeler üretir, önerilerini o ilginç davranışlarıyla dile getirmekten onurlanırdı.. Buğulu gözlerinin duygulu anlarında birer pınar olup aktığını bilmeyen yok gibidir Bayburt’ta.. Bayburt’a gelen bütün devlet adamları O’nun sinisine oturmadan edemezlerdi... Doğuştan mücadeleci olması nedeniyle ara sıra şiddetle sinirlindiği görülse bile ağır, vakur kişiliğiyle o anı geçiştirmekte oldukca da hünerliydi.

Kendisine aşırı derecede ilgi gösteren kişilere olan saygısı dahada fazlaydı. O’nun devlet adamlarına, resmi dairelere ap-ayrı bir sevgisi,saygısı vardı. Tam bir devlet dostuydu. Milliyetciliği övgü kaynağıydı. Yerel Gazeteciliğin çok ilginç bir görüntüsüydü...

Bayburt’a en büyük eseri olarak “ Bayburt Postası Gazetesi” ni bıraktı. Kırk yıllık bu dönemini yurt içinde,yurt dışında kazandığı ödüllerle süslemiştir.

Hacı Osman OKUTMUŞ’a en büyük ödülü , Bayburt sevgisi ile Bayburtlu’lar verdi. “Bayburtlu’lar O’nu çok sevmişti...”

1992 yılı Eylül ayının yirmiyedisinde, Bayburt Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlığını da yürüttüğü bir anda HAK’kın Rahmetine kavuştu. “O’nun üniversitesi, Bayburt Postası Gazetesi idi...”

Eserleri: Bayburt Postası Gazetesi, Hoca Ali Efendi Yayınları’nda yayınlanmış olan: 1- Kop Dağları’nda Altı Ay, 2-İrşadi Hazretleri ve Ağler Baba, sayılabilir. Ayrıca büyük ümitlerle ortaya attığı “Dede Korkut’un kabrinin Bayburt’ta, Masat köyünde olduğu..” görüşünden yola çıkılarak:Bayburt Dede Korkut Kültür- Sanat Şöleni’nin geleneksel olarak Bayburt’ta Uluslararası düzeyde düzenlenmesine neden olmuştur. Gerçekte Dede Korkut Hikayelerinde Bayburt’tan söz edilmesi,içerisindeki olayların Bayburt’ta geçtiği bilinen bir tek Beyböyrek Hikayesinin varlığı bile böyle bir düzenlemenin yapılmasına vesile sayılabilirdi... Pek yararı görülmemiş olan şenliklere bilimsel ağırlıkla yaklaşılması yanında,Dede Korkut’a makam bir kabir yaptırılarak, O’nunda yaşasaydı: “-Evet!..” diyebileceği Bayburt’ta bir: “ Dede Korkut Araştırma Enstitüsü”nün kurulması, “birilerinin değil, tüm Bayburtlu’nun yararına” ele alınması, Rahmetli’nin huzur içerisinde yatmasına vesile olacaktır .

( Veysel GİDER )

Yazi dizisinin  tamamı Sayın Veysel GiDER' e aittir. Her Hangi bir internet sitesinde kullanılması yasaktır.

 




Adınız